انتقال جنون گاوي از لوازم آرايشي خارجي 


 استفاده از لوازم آرايشي خارجي غير استاندارد كه از فرآورده‌هاي دامي همچون جنين و جفت گاو تهيه مي‌شوند، راهي براي انتقال جنون گاوي به انسان هستند.
دكتر محمدرضا شيرزادي در گفت‌وگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، با بيان اين كه افراد از مصرف لوازم آرايشي خارجي غير استاندارد خودداري كنند، گفت: عامل بيماري جنون گاوي «پريون» است كه به دليل نماي آسيب‌شناسي كه در مغز گاو و انسان ايجاد مي‌كند تحت عنوان «آنسفالوپاتي اسفنجي» مطرح است.
وي مهمترين بيماري با عامل پريون در انسان را (كروز فيلدجاكوپ)”creutz filds cakob” دانست و گفت: اين عامل ارتباطي با جنون گاوي نداشته، ولي از نظر عامل بيماريزا و آسيب‌شناسي در مغز مشابه جنون گاوي است.
شيرزادي با اشاره به اين كه «پريون» نوعي پروتئين است كه در بدن پستانداران و انسان ايجاد بيماري مي‌كند، گفت: بيماري جنون گاوي از دهه 1980 به دليل تغييرات فرآوري مواد غذايي گاو كه از گوسفندان مرده تهيه مي‌شود، رواج يافت.
كارشناس ارشد مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت با تاكيد مجدد بر اين كه منشاء ابتلاي گاو به جنون گاوي، مواد غذايي حاصل از گوسفندان مرده آلوده به عامل به پريون است، ادامه داد: جنون گاوي بيماري نوپديدي است كه به علت عدم حرارت دهي كافي به لاشه گوسفندان ايجاد مي‌شود.
دكتر شيرازدي افزود: عامل و در نتيجه خود اين بيماري از طريق مصرف مغز، غدد لنفاوي و برخي احشا همچون جگر و سيستم اعصاب محيطي به انسان قابل انتقال است و تا كنون 200 هزار گاو در دنيا كه نزديك 180 هزار راس آن در انگلستان بوده به جنون گاوي مبتلا شده‌اند.
وي قسمت اعظم اين بيماري را در كشورهاي اروپايي دانست و افزود: 1300 مورد در ايرلند، 800 مورد در فرانسه، تعدادي در پرتغال، سوئيس، اسپانيا، آلمان، بلژيك و ايتاليا، يك مورد در يونان و استراليا و در ژاپن 11 مورد، عمان و كانادا يك مورد گزارش شده است.
وي تعداد انسانهاي مبتلا به جنون گاوي در كل دنيا را 159 تن دانست و ادامه داد: اين افراد به دنبال مصرف فرآورده‌هاي حاصله از بخش‌هاي آلوده گاو، به اين بيماري مبتلا شدند كه 149 مورد در انگلستان، 6 تن در فرانسه، 1 مورد در ايرلند، يك مورد در ايتاليا و يك تن در آمريكا و كانادا گزارش شده است.
وي با محدود شدن تعداد موارد جنون گاوي در دنيا گفت: ‌پس از مصرف مواد غذايي آلوده، فرد وارد دوره نهفتگي چند ساله مي‌شود و اولين علائم بيماري به صورت علائم عصبي و اختلال تعادل تظاهر مي‌كند.
دكتر شيرزادي افزود: هيچ يافته مثبتي از نظر خوني در فرد ايجاد نمي‌شود و شروع علائم يا مرگ به طور متوسط 14 ماه است و اين بيماري محدوده سني خاصي ندارد.
كارشناس ارشد مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت، شايع‌ترين بيماريهاي پريوني در انسان را «كروز فيلدجاكوپ» دانست و افزود: شروع علائم باليني در سنين پايين به صورت اختلالات رواني و سپس دمانس (فراموشي) بروز مي‌كند و دوره كمون آن 5 الي 6 ماه است.
وي از جمله اقدامات انجام شده را براي پيشگيري از ورود دام آلوده ايجاد نظام مراقبتي ( Random sappling ) دانست و اظهار كرد: به موجب آن از 400 نمونه مغز گاو و گوسفند به صورت تصادفي نمونه‌برداري شد كه خوشبختانه هيچ موردي از جنون گاوي در كشور گزارش نشده است.
اين كارشناس ارشد مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت خاطرنشان كرد: استفاده از وسايل جراحي استريل مغز و اعصاب كه نمونه برداري از مغز و يا تشخيص تومور مغزي صورت مي‌گيرد و ضد عفوني دقيق آن براي جلوگيري از انتقال عامل آن (پريون) ضروريست، لذا مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت آخرين دستورالعمل سازمان بهداشت جهاني در ارتباط با استريليزاسيون وسايل آلوده به پريون را در اختيار كليه مراكز درماني قرار داده است .
شيرزادي تاكيد كرد: حرارتي كه به طور معمول در اتوكلاو استفاده مي‌شود از بين برنده پريون نيست بلكه وجود حرارتي بالا به مدت طولاني ضروريست.
وي حرارت مصرفي در پخت و پز غذا را متفاوت دانست و گفت: قطعا در گوشت نيم‌پز، عامل بيماريزاي موجود در غدد لنفاوي گوشت گاو از بين نمي‌رود.
دكتر شيرزادي در پايان با اشاره به اين كه فعلا مساله انتقال بيماري در دنيا منتفي است، يادآور شد: دام‌هاي ايراني هيچ نوع آلودگي به عامل پريوني ندارند و مرتبا از مغز موارد مشكوك نمونه‌برداري و در صورت مثبت بودن گزارش مي‌شود.